Glavni izbornik

Izdvojeni sadržaji

Novosti

  07.10.2020, 08:49h


Dan zaštite Dinarida

Dan zaštite Dinarida – 7. listopada, utemeljen je 29. svibnja 2019. na Generalnoj skupštini Parkova Dinarida – mreže zaštićenih područja Dinarida u Parku prirode "Blidinje" (Bosna i Hercegovina).

Svake godine 7. listopada, obilježavanjem Dana zaštite Dinarida, ukazuje se na važnost prirodnog i kulturnog naslijeđa zemalja Dinarskog luka, kao i isprepletenost prirodnog bogatstva i kulturno-povijesnih vrijednosti ovog, po mnogo čemu, posebnog prostora u Europi.

Zbog pandemije COVID-19 ove će godine obilježavanje biti upriličeno virtualno. Kako je pandemija utjecala na mnoge aspekte rada parkova ne samo na našem području već i šire, obilježavanjem ovog dana želi se skrenuti pažnja na utjecaje pandemije na zaštićena područja ali i potrebu jačanja i produbljivanja suradnje kao jednog od odgovora na novonastalu krizu. Stoga je i slogan ovogodišnjeg Dana zaštite Dinarida #DinaridiSpajaju.

Pandemija COVID-19, u posljednjih devet mjeseci, u zemljama Dinarskog luka dramatično je utjecala na živote i zdravlje ljudi, donoseći ekonomske i socijalne izazove, koji mogu imati dugoročne posljedice na mnoge dijelove društva. Trenutna pandemija, mogla bi značajno utjecati na nekoliko desetljeća napora u uspostavljanju održivog i efikasnog sustava zaštite prirode i upravljanja u mnogim zaštićenim područjima.

Zaštićena područja čine preko 10 % teritorija zemalja Dinarskog luka i osim što su jedan od centara bioraznolikosti na europskoj razini s brojnim endemskim i reliktnim vrstama, u posljednjem desetljeću su kroz razvoj održivog turizma, poljoprivrede, zanatstva, postajala sve značajnija za ekonomski razvoj svojih država.

Način na koji ćemo se odnositi prema pitanjima životne sredine i upravljanja zaštićenim područjima tijekom i nakon pandemije, imat će velike posljedice na prirodu i na naš odnos prema njoj u budućnosti. Osim izazova u ovom trenutku možemo vidjeti i šansu za izgradnju svjetlije budućnosti. Efekti pandemije vidljivi su u prvom redu kroz smanjenje gospodarske aktivnosti, što će putem smanjenih prihoda za većinu zaštićenih područja, dovesti do negativnih umnožavajućih efekata na kvalitetu upravljanja. Posebno je bitno osigurati kontinuitet u osnovnim funkcijama zaštićenih područja kako ne bi došlo do degradacije temeljnih vrijednosti – šumskih i drugih ekosustava, divljih vrsta i sl.

Danas, u povodu 7. listopada – Dana zaštite Dinarida svi subjekti uključeni u zaštitu prirode i upravljanje zaštićenim područjima u Dinarskom luku, Vlada i vladine agencije, članovi Parkova Dinarida, akademska zajednica, nevladin sektor, pozvani su na izgradnju zajedničkog štita za prirodu Dinarida, kroz sinergetske planove i djelovanja, kako bi efekti Pandemije COVID-19 bili što ublaženiji te tako stvorila nova pozitivna energija za post-pandemijsko vrijeme.

Posebno je istaknuta potreba pronalaženja načina za unaprjeđenje regionalne suradnje, jer vrijednosti dobrih praksi mogu biti od vitalnog značaja za prilagođavanje operativnog upravljanja zaštićenim prostorima. Usprkos otežanoj suradnji u doba Pandemije COVID 19, svaki pojedinačni napor u zaštiti ugroženih vrsta, edukaciji mladih, istraživanju ekosustava, izgradnji novih sadržaja, promociji kulturne baštine, održavanju ili uspostavljanju novih aktivnosti regionalne suradnje, čini dobro svima nama, čini dobro prirodnom i kulturnom naslijeđu Dinarida.

DINARIDI SPAJAJU!

DINARIDI

Dinaridi (Dinarski luk) predstavljaju jedan od najvećih planinskih lanaca u Europi, koji povezuje osam država jugoistočne Europe: Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Hrvatsku, Kosovo, Makedoniju, Sloveniju i Srbiju.
Naziv Dinaridi potječe od imena planine Dinare, koja se nalazi na granici Hrvatske i Bosne i Hercegovine, a koja se prostire u središnjem dijelu planinskog vijenca. Dinaridi se pružaju u pravcu sjeverozapad-jugoistok, dužinom od oko 650 km uz obalu Jadranskog mora. Najviši planinski masiv Dinarida su Prokletije, s vrhom Maja Jezerce (2 694m). 

Parkovi Dinarida mreža zaštićenih područja Dinarida posvećena je unaprjeđenju prirodnih i kulturnih vrijednosti zaštićenih područja Dinarida, njihovoj promociji i podršci, kao i primjeni dobrih praksi održivog razvoja i upravljanja. Mrežu Parkova Dinarida čini više od 90 zaštićenih područja iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Kosova, Sjeverne Makedonije, Slovenije i Srbije. Članovi Parkova Dinarida su također i pravne osobe, ljubitelji prirode i prijatelji mreže od njenog osnivanja. Asocijacija je osnovana krajem 2014. godine sa sjedištem u Podgorici na osnovu sporazuma osam zemalja Dinarskog luka Big Win II.