Glavni izbornik

Izdvojeni sadržaji

  08.08.2017, 07:41h


Otvorenje izložbi „Umjetnost kamenog doba“ i „Tajne podzemlja“

U nedjelju 16. srpnja 2017. godine, u Speleogaleriji, izložbenom prostoru Jame Baredine, održalo se otvorenje izložbi „Umjetnost kamenog doba“ i „Tajne podzemlja“.

Nakon već tradicionalne nedjeljne svirke Baredinosaura, okupljeni su uvodno obišli posebno uređenu prapovijesnu kuhinju na otvorenom. U podzemnoj pećnici, na način stariji od  30.000 godina, pripremilo se meso divljači i domaćih životinja s povrćem, te morski pas omotan u vinovu lozu i pečen u glini.

 

Otvorenje izložbi vodio je Marino Baldini, mr. sc. arheologije a okupljenima su se kratko obratili i  Silvio Legović, domaćin i voditelj Jame Baredine, dr. sc. Drago Marguš, stručni voditelj JU „NP Krka“ te dr. sc. Kazimir Miculinić, koautor obiju izložbi.

Iza uvodnih riječi, posjetitelji su obišli izložbe u novo otvorenoj Speleogaleriji Baredine.

 

U gornjem dijelu galerije, u suradnji JU „Nacionalni park Krka“ i  Jame Baredine, geomorfološkog spomenika prirode, predstavljena je izložba „Tajne podzemlja“ koja je rezultat dugogodišnje suradnje Hrvatskog biospeleološkog društva i NP „Krka“. Tema izložbe je tajnoviti životinjski svijet koji nastanjuje špilje i jame a ovim se putem otkriva široj javnosti. Izložbu je moguće pogledati svakodnevno u radnom vremenu Jame Baredine do 31. kolovoza 2017.

 

Druga predstavljena izložba, pod nazivom „Umjetnost kamenog doba“, smještena je u  jedinstvenom podzemnom dijelu galerije i bit će dio stalnog postava. Špiljskim crtežima i kolekciji replika prapovijesnih figura venera, dodane su i umjetnosti izrade alatki i pripremanja hrane kao važni aspekti za razvoj čovječanstva.

 

Završni čin događaja bilo je kušanje hrane kamenog doba koja je oduševila sve posjetitelje.

Hranu pripremljenu na takav način posjetitelji Jame Baredine imat će priliku probati kao dio sezonske ponude.

 

Više informacija pogledajte na: http://www.baredine.com/exhibitions.php