Glavni izbornik

Izdvojeni sadržaji

  08.08.2017, 07:41h


Otvorenje izložbi „Umjetnost kamenog doba“ i „Tajne podzemlja“

U nedjelju, 16. srpnja 2017. godine u novootvorenoj Speleogaleriji Baredine, izložbenom prostoru Jame Baredine, geomorfološkog spomenika prirode, otvorene su izložbe „Umjetnost kamenog doba“ i „Tajne podzemlja“.

Nakon već tradicionalne nedjeljne svirke Baredinosaura, okupljeni su prvo obišli posebno uređenu prapovijesnu kuhinju na otvorenom. U podzemnoj pećnici pripremljeno je, na način stariji od 30 000 godina, meso divljači i domaćih životinja s povrćem a u glini je ispečen i morski pas omotan u vinovu lozu.

Otvorenje izložbi vodio je mr. sc. Marino Baldini, arheolog, a okupljenima su se obratili i Silvio Legović, voditelj Jame Baredine, dr. sc. Drago Marguš, stručni voditelj u JU „NP Krka“, i dr. sc. Kazimir Miculinić, koautor obiju izložbi.

Izložba „Tajne podzemlja“ postavljena je u gornjem dijelu galerije. Kao rezultat dugogodišnje suradnje Hrvatskog biospeleološkog društva i NP „Krka“, ta izložba široj javnosti prvi put otkriva tajnoviti životinjski svijet špilja i jama. Izložba će biti otvorena do 31. kolovoza 2017.

Druga izložba, pod nazivom „Umjetnost kamenog doba“, smještena je u jedinstvenom podzemnom dijelu galerije i bit će dio stalnog postava. Špiljskim crtežima i kolekciji replika prapovijesnih figura Venera dodana su i umijeća izrade alatki i pripremanja hrane kao važni aspekti u razvoju čovječanstva.

Završni čin događaja bilo je kušanje hrane kamenog doba, koja je oduševila posjetitelje. Hranu pripremljenu na takav način posjetitelji Jame Baredine moći će probati kao dio sezonske ponude.

Druga predstavljena izložba, pod nazivom „Umjetnost kamenog doba“, smještena je u  jedinstvenom podzemnom dijelu galerije i bit će dio stalnog postava. Špiljskim crtežima i kolekciji replika prapovijesnih figura venera, dodane su i umjetnosti izrade alatki i pripremanja hrane kao važni aspekti za razvoj čovječanstva.

Završni čin događaja bilo je kušanje hrane kamenog doba koja je oduševila sve posjetitelje.

Hranu pripremljenu na takav način posjetitelji Jame Baredine imat će priliku probati kao dio sezonske ponude.

Više informacija pogledajte na: http://www.baredine.com/exhibitions.php