Glavni izbornik

Izdvojeni sadržaji

Novosti

  26.01.2017, 10:37h


Nocturno NP "Krka"

 

Noćni Nocturno koji gledateljima i slušateljima oduzima dah i oplemenjuje dušu.

U povodu svoga 32. rođendana Javna ustanova „Nacionalni park Krka“ javnosti je predstavila novi trominutni promotivni videofilm pod naslovom Nocturno. Autorstvo filma potpisuju Mario Romulić i Dražen Stojčić, uz osebujnu glazbenu pratnju čelistice Ane Rucner.  Brojni sudionici rođendanskog predstavljanja u Gradskoj knjižnici „Juraj Šižgorić“ Šibenik dugim pljeskom pozdravili su film koji Krku prikazuje u svoj njezinoj ljepoti.

Za potrebe filma, snimljenog u time lapse tehnici, načinjeno je oko dvjesto dvadeset tisuća fotografija, a upotrijebljeno ih je sedamdesetak tisuća. Time lapse tehnika kombinira fotografiju i video: od niza fotografija snimljenih u određenom intervalu dobije se video koji ostavlja dojam ubrzanog protoka vremena. Da bi se dobile dvadeset i četiri noćne fotografije u toj tehnici, potrebno je dvanaest minuta, da bi onda sve to rezultiralo tek jednom sekundom videa. Materijal za Nocturno sniman je u svim godišnjim dobima tijekom tri godine a za obradu fotografija utrošeno je šest mjeseci.

Treba istaknuti da su sve fotografije snimljene noću, isključivo pod mjesečevom svjetlosti, kako bi se rijeka Krka prikazala pod okriljem noći, neopterećena, sama u tišini, obasjana zvijezdama. U filmu se surovi krš i životvorna voda sjedinjuju u skladnu cjelinu, što gledatelje ostavlja bez daha, jer se ljepota Krke otvara u novoj, gotovo nadrealnoj, dimenziji. 

Nocturno NP "Krka" možete pogledati ovdje.