Glavni izbornik

Izdvojeni sadržaji

Novosti

  03.06.2019, 12:45h


Članovi Parkova Dinarida na petoj skupštini Mreže proglasili Dan zaštite Dinarida

Peta generalna skupština Parkova Dinarida – mreže zaštićenih područja Dinarida i godišnji sastanak Mreže održani su 28. i 29. svibnja 2019. u Parku prirode „Blidinje“ u Bosni i Hercegovini.

Događaj je okupio više od šezdeset sudionika, članova mreže i predstavnika zaštićenih područja na području Dinarida.

Članovi mreže upoznali su se, kroz prezentacije i rasprave, s trenutnim aktivnostima na razvoju indeksa uključenosti lokalnog stanovništva, kao i s drugim ciklusom indeksacije, koji Parkovi Dinarida, kao dio toga procesa, trenutno provode u dvadeset pet zaštićenih područja. Pored toga, predstavljeni su i rezultati Programa odobrenja sredstava za zaštićena područja, koji je nedavno završen, a koji se pokazao kao uspješan mehanizam poboljšanja komunikacije i suradnje između zaštićenih područja i lokalnog stanovništva.

Posebna tema sastanka, a kasnije i skupštine, bila je inicijativa za uspostavljanje Dana zaštite Dinarida, koju su članovi podržali: odlučeno je da se 7. listopada, datum kada je 2014. godine u Nacionalnom parku „Brijuni“ potpisano pismo namjere o osnivanju Parkova Dinarida, proglasi Danom zaštite Dinarida. Cilj uspostavljanja Dana zaštite Dinarida jest promocija jedinstvenosti i isprepletenosti prirodnih bogatstava i kulturnopovijesnih sadržaja toga, po mnogočemu, značajnog prostora, kao i unaprjeđenje prirodnih vrijednosti na tome području.

U članstvo su primljena i tri nova člana: Specijalni rezervat prirode „Zasavica“ i Park prirode „Tikvara“ iz Srbije i Nacionalni park „Kozara“ iz Bosne i Hercegovine, čime je mreža Parkova Dinarida proširena na ukupno devedeset pet zaštićenih područja iz osam zemalja regije. Osim proširenja mreže, skupština Parkova Dinarida usvojila je Godišnji izvještaj o radu i financijski izvještaj Parkova Dinarida za 2018. godinu, kao i Godišnji plan rada za 2019. godinu.

U susret godišnjoj skupštini, kao poseban događaj, održan je okrugli stol na temu „Stanje i perspektive zaštićenih područja u Bosni i Hercegovini“, koji je upravljačima iz zaštićenih područja u Bosni i Hercegovini pružio priliku da s drugima razmijene iskustva i rasprave o problemima s kojima se susreću, ali i o mogućim rješenjima. Na skupu je istaknuto da razlog proglašenja novih zaštićenih područja u Bosni i Hercegovini ne treba biti razvoj i promocija novih turističkih destinacija, već da su primarni cilj i svrha takvih područja zaštita i unaprjeđenje prirodnih vrijednosti. Posebno je naglašena potreba poboljšanja međusobne komunikacije i produbljivanja suradnje, radi čega će Parkovi Dinarida inicirati slične sastanke i u drugim državama regije.