Glavni izbornik

Izdvojeni sadržaji

Novosti

  22.05.2020, 07:00h


Provedite Dan zaštite prirode na Krki i doživite bioraznolikost iz neposredne blizine

Međunarodni dan biološke raznolikosti i Dan zaštite prirode u Republici Hrvatskoj, koji obilježavamo 22. svibnja, idealan su povod za odlazak u prirodu i susret s vretencima na Skradinskom buku i Roškom slapu ili otkrivanje čarobnog šumskog svijeta šume hrasta medunca i bjelograbića na Stinicama.

Biološka raznolikost uključuje raznolikost unutar vrsta, između vrsta te raznolikost između ekosustava. Ali puno lakše nego definicijama, bioraznolikost ćemo razumjeti i doživjeti u samoj prirodi. Uoči Međunarodnog dana biološke raznolikosti, Europska komisija predstavila je 20. svibnja 2020. Strategiju EU-a za bioraznolikost do 2030. godine – Vraćanje prirode u naše živote koja je jedan od ključnih elemenata Europskog zelenog plana, nove europske strategije za postizanje održivosti europskog gospodarstva. Zbog specifičnog geografskog položaja, Hrvatska je jedna od najbogatijih zemalja Europe po bioraznolikosti. Upravo granica kontinentalne i mediteranske klime učinila je i Nacionalni park „Krka“ tako iznimno bogatim staništima na kojima obitavaju mnogobrojne biljne i životinjske vrste.

Vretenca – živopisne letjelice vila

Zaputite li se stazama preko Skradinskog buka ili Roškog slapa, obratite li pozornost, vrlo vjerojatno ćete uživati u razigranom plesu vretenaca. Vretenca nastanjuju mjesta uz vodu pa se Nacionalni park „Krka“ dični mnogim divnim vrstama ovih bića. Vretenca vezana uz brzotekuća vodena staništa kao što su slapovi su crnonogo riječno vretence, zelenooko riječno vretence te potočna vretenca. U sjenovitim predjelima krije se južno blistavo vretence, a po osunčanim dijelovima, posebice Skradinskog buka, najbrojniji je ramburov klizač. U Parku živi zimska djevica, jedino europsko vretence koje prezimljava u odraslom obliku, a zanimljiv je i nalaz velikog strijelca iz polovine siječnja, kad odrasli oblici bivaju već davno iščezli iz prirode.

Nekada kao zmajevi drevne Valyrie u Pjesmi leda i vatre, danas kao vile iz zemlje Petra Pana, vretenca, dragonflies ili vilini konjici bajkoviti su kukci iz reda Odonata. Vrhunski letači i aktivni grabežljivci, ti kukci živopisnih boja bioindikatori su stanja okoliša: ondje gdje vretenca lete priroda je zdrava i očuvana. U Nacionalnom parku „Krka“ zabilježene su četrdeset tri vrste vretenaca – gotovo polovica vrsta zabilježenih u Hrvatskoj, što znatno doprinosi bioraznolikosti ovoga jedinstvenog zaštićenog područja.

Na 8 ha šume na Stinicama rastu stoljetna stabla hrasta medunca i bijeloga graba

Šume u Nacionalnom parku „Krka“ ne zauzimaju velike površine, ali daju osobit ugođaj cijelome području i dom su brojnim biljkama i životinjama. Važan su dio krškoga krajobraza jer se na relativno malom prostoru isprepliću karakteristični geomorfološki oblici ljutoga krša, oštrih padina i riječnih vodenih tokova. Najzastupljenija šumska zajednica u Nacionalnom parku „Krka“ jest zajednica hrasta medunca i bijeloga graba. Tipična takva šuma nalazi se na Stinicama, na lijevoj obali rijeke Krke. Iako površinom mala, svega 8 ha, jedna je od najvrjednijih takvih sastojina na području Mediterana.

U izvornoj prirodi posjetiteljima je na raspolaganju manja staza s vidikovcem za edukativnu šetnju i promatranje šume. U okolnom prostoru Visovačke kuće „Kuželj“ uređeno je dječje igralište s poučnim elementima iz biljnog i životinjskog svijeta. U samoj kući nalazi se stalni izložbeni postav Lugareva kuća. U prizemlju je glavna tematska cjelina Hrast medunac i njegova obitelj, koja se sastoji od samostojećih izložaka sedam vrsta hrastova. Na katu objekta glavna tematska cjelina jest Živi svijet hrasta medunca, a razrađena je kroz dvije podteme: Biljke šume i Životinje šume.

Svim ljubiteljima prirode čestitamo Međunarodni dan biološke raznolikosti i Dan zaštite prirode u Republici Hrvatskoj!