Glavni izbornik

Izdvojeni sadržaji

Novosti

  21.02.2019, 10:45h


Sretan Međunarodni dan turističkih vodiča

U povodu Međunarodnog dana turističkih vodiča, 21. veljače, vodiči interpretatori Javne ustanove „Nacionalni park Krka“ pozivaju sve članove Kluba prijatelja Krke da im se pridruže u prigodnom vođenom obilasku Skradinskog buka u subotu, 23. veljače 2019. Za obilazak su predviđena tri termina: od 10 do 12, od 11 do 13 i od 12 do 14 sati a mjesto okupljanja jest ulaz Lozovac. Ljubazno pozivamo sve zainteresirane da svoj dolazak potvrde do četvrtka, 21. veljače kolegici Nikolini Lučić na e-mail adresu nikolina.lucic@npk.hr

U poslu, i uopće u životu, uvijek valja biti susretljiv i ljubazan. Upravo su takvi vodiči interpretatori u Javnoj ustanovi „Nacionalni park Krka“. Njih četrnaestero pravi su poligloti. Ti entuzijastični i kreativni vodiči nastoje kroz neposredno iskustvo posjetitelje podučiti o prirodnim i kulturnim vrijednostima ovoga područja. Svaki izlet pod vodstvom interpretatora Javne ustanove „Nacionalni park Krka“ istraživačka je avantura u kojoj se posjetiteljima otkrivaju novi vidici i spoznaje. Toliko je toga što na Krki vrijedi pokazati da ne čudi što je Jon Bon Jovi nakon vođenog obilaska Parka napisao da je „exhausted“, naravno, pozitivno.

Prošloga ljeta interpretatorica je vodila u obilazak, činilo se, obične dečke s kapama i naočalama. Razgovarajući o glazbi, rekla im je da voli rock, pogotovo U2, a oni su joj ležerno odgovorili da su im nekoliko puta bili predgrupa. Ispostavilo se da su to bili članovi planetarno popularnog benda iz Nashvillea Kings of Leon. Brojne osobe iz svijeta filma, mode i zabave posjećuju NP „Krka“ i uživaju u prirodnim i kulturnopovijesnim vrjednotama, najčešće u strogoj privatnosti i samozatajno, u pratnji naših stručnih vodiča, među njima Bill Gates, Gwyneth Paltrow, Valentino, Eva Longoria, Michael Caine, Quincy Jones, Chris Tucker i mnogi drugi. Naši vodiči interpretatori spremni su svakom posjetitelju, i onima u organiziranim grupama, i onima koji posjećuju Visovac ili manastir Krka, prenijeti svoje veliko znanje i još veću ljubav prema lokalitetu koji interpretiraju. Jer za njih interpretacija nije samo „posao“, već način razmjene vrijednosti, emocija i nadahnuća: uspješna je onda kada je posjetitelj, zahvaljujući njoj, vidio, doživio i počeo cijeniti nešto u zaštićenom području što mu je do tada bilo nepoznato.

Važan dio posla koji vodiči interpretatori obavljaju jest izvođenje edukativnih programa za djecu. Kroz brojne radionice oni djeci pokazuju kako svojim ponašanjem mogu utjecati na prirodu, uče ih o vodi, o biljkama i životinjama koje žive u Nacionalnom parku „Krka“. U samome Parku s djecom obilježavaju važne datume u zaštiti prirode, igraju se i natječu na svježem zraku, a posjećuju ih i na njihovom „radnom mjestu“: u školama i vrtićima.

Omiljeni među posjetiteljima, koji dolaze sa svih strana svijeta, od Dalekog istoka do hladnoga sjevera, vodiči interpretatori Javne ustanove „Nacionalni park Krka“ oduševljavaju gotovo kao sama Krka. Zato im, i svim ostalim pripadnicima te profesije, čestitamo Međunarodni dan turističkih vodiča.