Glavni izbornik

Izdvojeni sadržaji

Lokalno stanovništvo

11. susret s lokalnim stanovništvom


  08.01.2020, 08:24h

U subotu, 30. ožujka 2019. godine u konferencijskoj dvorani Eko kampusa „Krka“ u Puljanima održan je 11. susret s lokalnim stanovništvom.

Na radionici s lokalnim stanovništvom održana su dva predavanja, u jutarnjem terminu o izazovima suvremenog pčelarstava a u poslijepodnevnom o tehnologiji izrade rakija.

Predavanje o uzgoju i zaštiti pčela, proizvodnji i skladištenju meda održao je Zlatko Tomljanović, dr. vet. med, viši stručni savjetnik za pčelarstvo iz Ministarstva poljoprivrede, savjetodavne podružnice Zagreb.  Zlatko Tomljanović osvrnuo se i na izazove hrvatskog pčelarstva, proizvodnju i certificiranje meda i pčelinjih proizvoda te na mogućnosti potpora za pčelare, prodaje i izlaganja na sajmovima, udruživanja pčelara i stjecanja dodatnog obrazovanja.

Mandica Erceg, dipl. ing. iz Vinoplod vinarije d.d. Šibenik održala je predavanje o izradi rakije, prirodnih dodataka, bilja i voća. Koje su najpogodnije voćne i biljne vrste, koje fiziološke zrelosti moraju biti pri berbi, kako pripremiti sirovinu i optimizirati proces alkoholne fermentacije, dodajemo li rafinirana ili prirodna sladila, koji su trikovi u postupku destilacije i pripremi rakije za piće, pripremamo li tradicionalne domaće rakije na suncu ili u hladovini, samo su neke od tema o kojima je bilo riječi.

Javna ustanova „Nacionalni park Krka“ organizira susrete tradicijskih poljoprivrednih proizvođača i gospodarstvenika uz Krku u cilju edukacije i podrške kroz interaktivne radionice i predavanja. Priprema programa razvojnih projekata u lokalnim zajednicama uz NP „Krka“ dio je dugoročne strategije kojom bi se kroz razvoj projekata u narednim godinama postiglo osnaživanje lokalnog gospodarstva i ruralnog razvoja u sklopu Natura 2000 područja te stvorili preduvjeti za dugoročni razvoj, zaštitu i edukaciju.