Glavni izbornik

Izdvojeni sadržaji

Burnumske Ide: najveselija povijesna noć u godini

Sigurno vam je poznata povijesna crtica o Cezarovu ubojstvu i tajanstveno upozorenje „Čuvaj se martovskih Ida“ koje je prorok uputio Cezaru u Shakespearovoj drami Julije Cezar, ali znate li što su točno Ide?

Ide su u rimsko doba bile svetkovine punog mjeseca. Padale su na 15. dan mjeseca ožujka, svibnja, srpnja i listopada, a 13. dana svih ostalih mjeseci. Tu tradiciju već devetu godinu zaredom u kolovozu nastavlja Nacionalni park „Krka“, i to u jedinom očuvanom rimskom vojnom amfiteatru u Hrvatskoj, Burnumu u Ivoševcima.

Cilj održavanja Burnumskih Ida je upoznavanje posjetitelja i lokalnog stanovništva s izuzetnom vrijednosti arheološkog nalazišta Burnum. Pod vedrim kolovoškim nebom svake se godine rekonstruira povijest toga kraja prikazivanjem života i običaja civilnog pučanstva u rimsko doba, ali i nezaobilaznih elemenata legionarskih vještina, uz različite umjetničke forme koje svoje korijene i tematiku vuku iz toga vremena. Uz svjetlost baklji, pod vedrim ljetnim nebom posjetitelji će na nekoliko sati moći osjetiti duh i ljepotu rimske kulture, na čijim temeljima počiva cijela zapadna civilizacija.

Program Burnumskih Ida može se podijeliti na sajamski, scenski i glazbeni dio. Posjetitelji u sklopu sajamskog dijela mogu kušati antičko vino i delicije, ali i sudjelovati u brojnim edukativnim radionicama, prezentaciji legionarske i gladijatorske vještine i opreme, antičkih obrta, mirisnih pripravaka i tajnih božanskih recepata za ljubavne brige, te raznih antičkih umijeća – od pisanja voskom do izrade drvenih igračaka.

Ove godine tema XIII. Burnumskih Ida je ljubav, ta vječna, nepobjediva i plemenita emocija čija snaga ruši sve prepreke i granice. U manifestaciji, osim one prezentacijske, sudjeluje i Dioklecijanova legija s carskom svitom, a sva je zabava posvećena caru i carici. Svoj pogled na ljubav i tajne muško-ženskih odnosa kroz svoj urnebesni kabaret dat će poznata splitska komičarka Arijana Čulina, koja je u tom zabavnom tekstu prepoznatljiva rukopisa spojila naizgled nespojivo: francusku šansonu s duhovitim komentarima o ljubavi i braku općenito.

Bit će to prilika da detaljno analiziramo i usporedimo dinamiku muško-ženskih odnosa kroz period od dvije tisuće godina: je li se što promijenilo, koliko se promijenilo i zašto.

A kad noć posve zagospodari prostorom antičkog Burnuma, na scenu stupa jedan jedini i neponovljivi Urban sa svojom slavnom Četvorkom.

Urbanov vokal i sama pojava nadaleko su poznati, a njegovu zaraznu energičnost nadopunjuju četiri sjajna glazbenika: gitarist Luka Toman, basist Sandi Bratonja, bubnjar Marco Bradaschia i klavijaturist Saša Markovski.

Urbanova glazba i karizma privlače slušatelje sasvim različitih profila. Koncerti Urban&4 „umjetnost su u malom“, s vješto razrađenim detaljima i pomno odabranim glazbenim suradnicima. Takav će biti i onaj na Burnumskim Idama, 13. kolovoza u Ivoševcima.

Ulaz je besplatan, a organiziran je i prijevoz autobusima iz Šibenika, Skradina i Knina.

Tri autobusa polaze iz Šibenika u 18:30 s autobusnog stajališta Tržnica i voze na relaciji Tržnica – Baldekin – Vidici (ispred Tommya, kod dječjeg igrališta) – Konjevrate – Drinovci (kod crkve Imena Isusova) – Oklaj – Burnum.
Dva autobusa polaze s Tržnice također u 18:30 u smjeru Lozovac – Skradin – Dubravice – Burnum, a još dva krenut će u 18:30 iz Knina s autobusnog kolodvora na relaciji Drniš (autobusni kolodvor) – Oklaj – Burnum.