Glavni izbornik

Izdvojeni sadržaji

Klima

Područje Šibenika izravno je obasjano sunčevim zrakama te se ubrajaju u najsunčanije predjele Hrvatske.

Utjecaj mora dolinom rijeke Krke prodire duboko u kopno i znatno utječe na klimatske prilike gornjeg toka i izvorišta. Dalje od ušća utjecaj mora slabi pa je srednja godišnja temperatura zraka u Šibeniku oko 15 oC a u Kninu 13 oC. Srednja temperatura zraka najhladnijeg mjeseca (siječanj) u Šibeniku je oko 7 oC, u Kninu oko 5 oC, a najtoplijeg (srpanj) u Šibeniku je oko 25oC, u Kninu oko 23oC. Apsolutno najviša temperatura zraka zabilježena u Šibeniku iznosila je 39,2 oC, u Kninu 39,6 oC, dok je najniža u Šibeniku iznosila –10,2 oC, u Kninu –18,3 oC.

Godišnje se može očekivati nešto više od 100 vedrih i oko 90 oblačnih dana. Područje Šibenika izravno je obasjano Sunčevim zrakama oko 2 600, a područje Knina oko 2 400 sati, te se ubrajaju u najsunčanije predjele Hrvatske. Godišnja količina oborina u Šibeniku je oko 809 mm, u Kninu oko 1 078 mm, a najobilatije su u hladnijem dijelu godine, u razdoblju od listopada do veljače. Najmanje oborina ima ljeti, posebno u srpnju, kada u Šibeniku prosječno padne oko 30, a u Kninu 46 mm oborina. Snijeg je na ovom području vrlo rijetka pojava, osobito uz more. Srednja relativna vlažnost u Kninu je 67%, u Šibeniku 57%.

Uz dolinu rijeke Krke prevladavaju vjetrovi hladnog polugodišta: sjeveroistočnjak – bura i jugoistočnjak – jugo. Bura je izrazita na cijelom području, a jugo samo u donjem toku rijeke Krke. Ljeti, za vedra vremena, razvija se blagi danji vjetar, maestral, iz zapadnog ili jugozapadnog smjera.