Glavni izbornik

Izdvojeni sadržaji

Zvuci Krke: glazba kao odmor za dušu

“Glazba s duše ispire prašinu svakodnevnog života“ (Berthold Auerbach)

Liječenje glazbom, kao inovativni oblik terapije, počelo se primjenjivati početkom 19. stoljeća, iako je ta metoda poznata još od antičkih vremena. Štoviše, čovjek je oduvijek koristio ritam bubnjeva i zvuke raznih instrumenata kako bi pomogao umu ili tijelu da se iscijele. Prije nešto više od dvije godine američki su znanstvenici pratili učinke terapije glazbom kod dvije tisuće pacijenata oboljelih od raka. Pokazalo se da su pacijenti tretirani glazbenom terapijom manje osjećali bol i tjeskobu i da su bili bolje raspoloženi od onih u kontrolnoj skupini, a imali su i niže otkucaje srca.

Da biste osjetili blagotvorne i umirujuće efekte glazbe, zapravo nije važno slušate li opuštajuće zvuke Vivaldijevih Četiriju godišnjih doba ili žestoki heavy metal. Naime, većina znanstvenih istraživanja bavila se utjecajem upravo klasične glazbe na zdravlje čovjeka, dokazavši da je ona glazbeni ekvivalent sauni: smiruje srce, olakšava depresivna stanja i jača imunitet. Zbog toga u liječenju prevladava klasična glazba, ali neka nova istraživanja pokazuju da dobre rezultate polučuju i ostali glazbeni žanrovi – važno je odabrati glazbu po svom ukusu, onu u kojoj ćete uživati.

U srpnju i kolovozu dozu glazbene terapije za tijelo i um potražite u Zvucima Krke, ugodnim glazbenim večerima uz rijeku Krku koje spajaju prirodu i glazbu. Tu manifestaciju Nacionalni park „Krka“ organizira od 2011., na zadovoljstvo lokalnog stanovništva i posjetitelja Parka. Tako će i ove godine renomirana glazbena imena nastupiti u čarobnom ozračju Stinica kod Visovca, Drniša i Skradina. Kroz manifestaciju će se neizbježno provlačiti i ekološka nota, jer je potreba očuvanja prirode jedan od najvećih izazova našega doba.

Zvuke Krke ove će godine otvoriti virovitički rock-bend Vatra, koji je u dvadeset godina postojanja izdao čak osam albuma i stvorio brojne hitove: od „Bilo je dobro dok je trajalo“, na samom početku karijere, preko „Ruske“, „Eskima“ i „Ima li budnih“ do recentnih uspješnica kao što su „Tango“ i „Nama se nikud ne žuri“. Posljednja je, prema službenim podacima ZAMP-a, najemitiranija pjesma u 2018. godini, a osvojila je i Porina u kategoriji najbolje vokalne suradnje. Bend koji je odrastao pred očima publike polako zadobivajući brojne fanove i koji se isprofilirao u jedan od najboljih hrvatskih live bendova publiku će na Zvucima Krke rasplesati 12. srpnja na Poljani u Drnišu.

Nakon rocka manifestacija će se nastaviti nešto mekšim i klasičnijim zvucima. Gradski komorni orkestar Šibenik nastupit će tridesetog srpnja na Stinicama u bajkovitom ozračju otoka Visovca. Ovaj amaterski orkestar, sastavljen od učenika osnovne i srednje glazbene škole Ivana Lukačića u Šibeniku, pravi je glazbeni dragulj u moru talenata šibenskog kraja. Na njihovom repertoaru nalaze se skladbe velikih majstora klasične glazbe, ali i obrade modernih skladatelja.

Drugoga kolovoza u Skradinu će nastupit će 4 Tenora, prava senzacija na glazbenoj sceni. Marko Pecotić, Đani Stipaničev, Vladimir Garić i Filip Huzjak u svom repertoaru kombiniraju evergreene poput „Cesarice“ ili „Vilo moja“ s kanconama i opernim arijama, stvarajući na taj način poseban suvremeno-klasičan ugođaj. Osim toga, tenori su poznati i po istančanom humoru, kojim uvijek iznova oduševljavaju publiku. Ako ste „gladni“ kvalitetne glazbe i istinskog pjevačkog umijeća, namjestite podsjetnik na petak, 2. kolovoza i – pravac Skradin!