Glavni izbornik

Izdvojeni sadržaji

U manastiru Krka slavi se Preobraženje Gospodnje, jedan od dvanaest velikih Kristovih praznika, nakon kojeg popušta vrućina

 

Na sredini kanjonskog dijela Krkina toka, u Carigradskoj dragi, obale Krke strme su i visoke. U njihovu procjepu nalazi se močvarna nizina na čijem se sjevernom rubu smjestio manastir Krka ili manastir sv. Arhanđela, stoljetni dom pravoslavnih kaluđera. Prolazi tuda kružna staza s drvoredima košćela, koje pružaju hlad koracima, ispunjavaju zrak atomima kisika i boje ga umirujućom zelenom. Ima tu i nizinskog brijesta i poljskog jasena, a jedini val stvara bijeli brod kojim Krkini lađari prevoze putnike. Mir u duši se pronalazi na takvim mjestima, zato ne čudi da su centri duhovnosti gotovo uvijek smješteni u skrovitim i pitomim oazama, zaštićeni od izravna doticaja sa svijetom.

Prema legendi, manastir Krka izgrađen je na mjestu na kojem je apostol Pavao propovijedao narodu Kristovu vjeru kada je šezdesetih godina 1. st. na putu prema Rimu prošao kroz rimski grad Burnum i zaustavio se na obalama Titiusa (starorimski naziv za rijeku Krku). Druga legenda izgradnju manastira vezuje za kneginju Jelenu Šubić, ženu i udovicu kneza Mladena III. Šubića, sestru srpskog cara Dušana, čiji su kaluđeri, kneginjini duhovnici i ispovjednici, koje je bogato darivala, podigli manastir upravo na mjestu na kojem je propovijedao apostol Pavao. Spomen zadužbine Jelene Šubić jedna je od nekoliko legendi i usmenih predaja o postanku manastira za koje nema pouzdanih povijesnih podataka, ali je važna jer se u njoj isprepliću povijesna stvarnost i pučka mašta. Ne zna se pouzdano kada je manastir nastao. Godine koje se najčešće spominju (1402., 1422. i 1577.) temelje se na natpisima pronađenim u manastiru, no nemaju povijesnu potvrdu autentičnosti pa su razlog brojnih polemika.

U manastiru je 1615. godine mitropolit dabrobosanski Teodor osnovao bogosloviju, kao prvu organiziranu školu u Srpskoj pravoslavnoj Crkvi, u kojoj će se obrazovati budući svećenički kadar za Dalmaciju. U vrijeme vjerskih svetkovina u manastir Krka hodočaste pravoslavni vjernici. Posebno se obilježava praznik Preobraženja Gospodnjeg, 19. kolovoza, koji se ubraja u dvanaest velikih Kristovih praznika. U crkvi se na taj dan posvećuje grožđe. U narodu se kaže da nakon Preobraženja više nema velikih vrućina pa se nekada vjerovalo da je to posljednji dan za kupanje u rijekama.

Foto: Mario Romulić i Dražen Stojčić