Glavni izbornik

Izdvojeni sadržaji

NP „Krka“: nezaobilazna destinacija za ljubitelje aktivnog odmora

Srednji i gornji tok rijeke Krke idealno su odredište za sve one koji svoj odmor žele provesti aktivno u netaknutoj prirodi zbog svoje specifične konfiguracije terena i prirodnih fenomena u okruženju.

Jedan od bisera toga kraja svakako je Roški slap s okolicom, na čijem se području mogu pronaći zanimljive pješačke i biciklističke rute različitih stupnjeva težine kako bi svatko, od rekreativaca do profesionalnih sportaša, mogao pronaći nešto što će odgovarati njegovim afinitetima. Nacionalni park „Krka“ tijekom cijelog listopada organizira akciju Vikend u prirodi s promotivnom cijenom ulaznice za individualne posjetitelje od 50 kuna. NP „Krka“ ovom se akcijom pridružuje programu „Tjedan odmora vrijedan“ u organizaciji Ministarstva turizma i Hrvatske turističke zajednice.

Jesen je idealno godišnje doba za posjet Nacionalnom parku „Krka“. Poučno-pješačke staze i biciklističke rute na različitim lokalitetima u Parku istinski su doživljaj za sve zaljubljenike u prirodu.

Donosimo vam tri ideje za šetnju i istraživanje po srednjem i gornjem toku rijeke Krke, u blizini Roškog slapa, do kojeg možete doći i pješice sa Stinica, po jednoj od najljepših pješačkih staza u Hrvatskoj, stazi Stinice – Roški slap – Oziđana pećina.

1.         STAZA STINICE – ROŠKI SLAP – OZIĐANA PEĆINA

Proteže se na osam i pol kilometara, od Stinica, prolazi iznad tjesnaca Među gredama, vodi oko Roškog slapa i penje se do Oziđane pećine iznad njega. Prilagođena je svim stupnjevima fizičke spreme zbog svojih brojnih prilaza, ulaza i izlaza pa se može razlomiti na manje etape, ali doživljaj je najpotpuniji kada se odradi u komadu. Tolika relacija ipak zahtjeva i malo odmora, kako za tijelo tako i za dušu, pa se uz stazu mogu pronaći odmorišta s klupicama s prekrasnim pogledom na netaknutu prirodu. Opremljena je edukativnim panelima s detaljnim informacijama o biljnim i životinjskim vrstama specifičnima za područje Nacionalnog parka „Krka“, geološkim fenomenima, ali i kulturno-povijesnim lokalitetima koji se nalaze uz stazu. Posjetitelji putem imaju priliku vidjeti špilju Šuplja stina, ostatke srednjovjekovne utvrde Kamičak i otok Visovac, a na samom kraju staze čeka ih posebna poslastica – Oziđana pećina.

Nalazi se na samom vrhu kanjona iznad Roškog slapa, na nadmorskoj visini od 220 metara, do nje vodi više od 500 drvenih stuba, dok se ispod nje nižu male kaskade, u narodu poznate kao Ogrlice. U pećini je pronađen velik broj arheoloških ostataka svih neolitičkih kultura jadranskog prostora, što svjedoči o ljudskoj prisutnosti u špilji od oko 5 000 godina prije Krista, pa do 1 500 godina prije Krista te je u njoj uređena arheološka zbirka in situ.

S druge strane kanjona, od mjesta Rupe, pješačkom stazom dugačkom 2 300 metara, možete doći do vidikovca Rogovo s kojeg se pruža pogled na smaragdni dio Krke: otočić Visovac, tjesnac Među gredama i Roški slap. Osim nje, s ove strane kanjona nalazi se još jedna poučno-pješačka staza, ona koja od mjesta Laškovica, gdje se nalazi novouređeni centar kretanja, vodi preko Žižića do Roškog slapa, ukupne duljine 3 300 metara.

2.         POUČNO-PJEŠAČKA STAZA GORIŠ – TORAK

U relativnoj blizini Roškog slapa, na samo petnaestak minuta vožnje od Šibenika ili Drniša, nalazi se još jedna pješačka staza: od sela Goriš do jezerskog vrela Torak. Dugačka je nešto manje od 3 kilometra te s vidikovcem u Krnićima Gornjim i poučno-pješačkom stazom Brnjica – korito Čikole čini idealno odredište za aktivan odmor u prirodi. Na kraju staze dočekat će vas vidikovac s kojeg se pruža prekrasan pogled na sutok Krke i Čikole te Torak, prirodni fenomen na lijevoj obali Čikole. Iako se radi o izvoru, zbog okrugla oblika više nalikuje jezeru pa ga se naziva jezerskim vrelom. Sama se staza račva u dva smjera: jedan dio vodi do vidikovca, dok se drugi spušta do Torka.

Šetajući stazom Goriš – Torak, putem kojim je nekada lokalno stanovništvo išlo do svojih polja i vrtova, sada možete provesti aktivno jutro ili popodne, uživajući u mirnijem doživljaju Krkinih ljepota, dok vas s jedne strane očarava sutok, a s druge se proteže pogled na utvrdu Ključica, najočuvaniju srednjovjekovnu utvrdu u Nacionalnom parku „Krka“.

3.         BURNUM I MANOJLOVAČKI SLAP

Na gornjem toku rijeke Krke, 23 kilometra sjeverozapadno od Drniša, smješten je rimski vojni logor Burnum, na mjestu na kojem su se u rimsko doba križale najvažnije prometnice. Sagrađen je u prvoj polovici 1. stoljeća, a danas su vidljivi ostaci lukova koji su pripadali zgradi vojnog zapovjedništva i dobro očuvan amfiteatar. Samo nekoliko stotina metara od Burnuma, na cesti Knin – Kistanje nalazi se Manojlovački slap, treći, najviši, i po mnogima najljepši slap rijeke Krke, ukupne visine 59,6 metara, a do njega vodi 360 metara duga staza s vidikovcem. S prominske se strane do Burnuma može doći cestom Drniš – Oklaj koja se spaja s cestom Knin – Kistanje.

Još vas mnogo skrivenih razloga za posjet čeka u Nacionalnom parku „Krka“, stoga iskoristite listopad za Vikend u prirodi i po promotivnoj cijeni od 50 kuna istražite sve tajne srednjeg i gornjeg toka rijeke Krke.