Glavni izbornik

Izdvojeni sadržaji

Novosti

  27.08.2021, 13:51h


Noć šišmiša 2021.

Međunarodna noć šišmiša obilježava se od 1997. pod okriljem Sporazuma o zaštiti europskih populacija šišmiša – EUROBATS, čija je članica i Hrvatska

Manifestacijom Noć šišmiša, pod sloganom Dajmo više za šišmiše / I am a bat, not bad, Javna ustanova „Nacionalni park Krka“ nastoji ukazati na biološku važnost jedinih letećih sisavaca i tako razbiti predrasude koje se vežu za šišmiše. Međunarodna noć šišmiša obilježava se od 1997. pod okriljem Sporazuma o zaštiti europskih populacija šišmiša – EUROBATS, čija je članica i Hrvatska.

Ove godine Noć šišmiša ćemo obilježiti „naopako“ – po danu. Umjesto cjelovečernje manifestacije u Skradinu, u ponedjeljak, 30. kolovoza od 10 do 18 sati na Skradinskom buku postavit će se „Šišmiš punkt“ na kojem će se posjetitelje educirati o ovoj vrsti, a održat će se i stare radionice.

Brojne su predrasude o šišmišima. Njihova su krila neizostavan sastojak čarobnih napitaka, a neutemeljene pretpostavke da šišmiši piju krv i zapetljavaju se ljudima u kosu dovele su do toga da ljudi uništavaju njihova staništa pa su šišmiši danas jedna od najugroženijih životinjskih skupina u svijetu.

Šišmiši su važan dio svjetskih ekosustava i pokazatelj zdravog okoliša. Važnost šišmiša u prirodi očituje se u biološkoj kontroli brojnosti kukaca i oprašivanju i širenju sjemenki biljaka. Neke su se tropske biljke tijekom evolucije prilagodile tomu da ih oprašuju isključivo šišmiši pa su oni direktno odgovorni za opstanak tropskih prašuma.

U Hrvatskoj živi 35 svojti šišmiša. U Nacionalnom parku „Krka“ zabilježeno ih je sedamnaest, što je 48,6 % ukupnog broja šišmiša zabilježenih u Hrvatskoj.