Glavni izbornik

Izdvojeni sadržaji

Novosti

  04.11.2015, 09:20h


Predstavljene Ptice Nacionalnog parka "Krka", šesta knjiga iz edicije Biološka raznolikost rijeke Krke

Nova knjiga u izdanju Javne ustanove „Nacionalni park Krka“, Ptice Nacionalnog parka „Krka“, predstavljena je javnosti 3. studenoga 2015. u Gradskoj knjižnici „Juraj Šižgorić“ Šibenik.

U želji da predstavi biološku raznolikost rijeke Krke i Nacionalnog parka „Krka“, Javna ustanova je 2008. pokrenula ediciju Biološka raznolikost rijeke Krke. Ptice Nacionalnog parka „Krka“, autora Gordana Lukača, Snježane Vujčić-Karlo, Willija Stanija i Drage Marguša, šesta je knjiga u toj ediciji. Knjiga sadrži opis dvjesto dvadeset pet vrsta ptica koje obitavaju u NP, iako su u međuvremenu, od izdavanja knjige, zabilježene još dvije vrste.

„Nakon svakog istraživanja nastojimo objaviti knjigu. Prvenstveno radi edukacije i prezentacije Nacionalnog parka. Ovo je šesta knjiga iz edicije Biološka raznolikost – prva je izašla 2008. Osim zaštitom, očuvanjem i edukacijom, Javna ustanova „Nacionalni park Krka“ bavi se i izdavaštvom. Prvu knjigu objavila je 1994., devet godina nakon osnivanja, a danas ih već ima četrdeset tri. Knjige se većinom bave prirodom i kulturnopovijesnom baštinom. Osim znanstvenu javnost i naše djelatnike, želimo i posjetitelje upoznati sa svim blagodatima Nacionalnog parka „Krka“. Do sada imamo oko 20 km pješačkih staza na kojima su poučne i edukativne table jer, ponavljam, jedna od osnovnih djelatnosti Ustanove je edukacija, prvenstveno djece, ali i svih posjetitelja“, kazao je stručni voditelj Javne ustanove „Nacionalni park Krka“ i jedan od autora knjige Drago Marguš.

Knjiga Ptice Nacionalnog parka „Krka“ napisana je s namjerom da ljubiteljima prirode tekstom i slikom približi skroviti svijet ptica na područja oko rijeke Krke, koju su u ornitološkom pogledu uvrstili u spomenike prirode od izuzetne vrijednosti. Rijeka Krka sa svojom bogatom faunom dar je prirode čovjeku, a ptice, kao jedinstvena skupina kralježnjaka, čine važan dio njezine ukupne biološke raznolikosti.

„U knjizi smo opisali svaku vrstu, prikazali njenu brojnost i područja gdje se zadržava u Nacionalnom parku „Krka“. Ovdje je zimi čest mali vranac, vrsta koje je u Crvenoj knjizi ptica kritično ugrožena: svega je nekih dvadeset pet parova u Hrvatskoj na gniježđenju. Zatim, su tu različite ptice grabljivice. Za vrijeme istraživanja zabilježili smo dva para orla zmijara, ugrožene vrste čija brojnost zadnjih nekoliko godina pada. Suri orao u Hrvatskoj je kritično ugrožena vrsta. U Nacionalnom parku „Krka“ postoji jedan par uzvodno od Brljanskog jezera. Na Krki je niz vrsta ptica pjevica, nekih vrlo rijetkih močvarnih vrsta, na primjer, štioke, koje se nalaze u tršćacima i močvarnim staništima u području oko Visovca“, istaknuo je jedan od autora knjige, Gordan Lukač.

Knjiga je, kao i pet prethodnih, oblikovanjem prilagođena široj čitalačkoj publici, ali bi zbog svoga sadržaja mogla pronaći put i do prirodoslovnih stručnjaka, znanstvenika i ostalih javnih djelatnika na području zaštite prirode i okoliša.