Glavni izbornik

Izdvojeni sadržaji

Novosti

  22.03.2021, 10:51h


Svjetski dan voda

Voda zauzima više od dvije trećine Zemljine površine

To je najvažniji kemijski spoj na našem planetu, bitan sastojak živih organizama, bez kojega život kakav poznajemo nije moguć. Kao takva, voda je od neprocjenjive važnosti za čovjeka: koristimo je u kućanstvu, ekonomiji, zdravstvu, kulturi, obrazovanju... praktički u svim sferama života. Način na koji vrednujemo i cijenimo vodu određuje i način na koji njome upravljamo.

U 21. stoljeću više no ikada potiče se promišljanje o dostupnosti, količini i kakvoći vode. Svjetski dan voda, 22. ožujka, svake godine ima drugu temu u fokusu. Ove se godine obilježava pod sloganom „Cijenite vodu“. Zbog ekonomskog razvoja i enormnog rasta globalne populacije, sve je veća potražnja za vodom pa se taj prirodni resurs sve više i brže iskorištava. Ipak, nije svima jednako dostupna: procjenjuje se da više dvije milijarde ljudi nema pristup sigurnoj odnosno pitkoj vodi. Uz to, klimatske promjene pridonose zagađenju voda a vodne resurse čine nestabilnim i nesigurnim. 

Javna ustanova „Nacionalni park Krka“ redovito se pridružuje obilježavanju toga važnog dana u zaštiti prirode. U izvanrednim okolnostima, zbog pandemije, druženje s najmlađima održano je preko online radionice i zanimljivog kviza s djecom iz dječjih vrtića Smilje iz Šibenika i Siget iz Zagreba. Djeca su proteklog tjedna, pripremajući se za obilježavanje Svjetskog dana voda, obnovila svoje znanje o vodi, a danas su naučila više o rijeci Krki, o njezinim stanovnicima i njihovu načinu života, kao i o biološkoj raznolikosti općenito i krhkoj ravnoteži između čovjeka i prirode. Kroz kviz-pitalicu podsjetila su se na podjelu voda na stajaćice i tekućice, na to kako voda mijenja svoj oblik, koje životinje i biljke žive u vodi i uz vodu, te kako mi, i veliki i mali, možemo čuvati vodu. Uz obilje smijeha i pjesme, zaključila su da je svaka kap na Zemlji važna, bilo krupna bilo sitna. Obje grupe predškolaca nagrađene su prigodnim promotivnim paketom.

Svjetski dan voda obilježava se ponajviše zato da bi se istaknula važnost slatkih voda i podržalo održivo upravljanje slatkovodnim resursima. Iako voda pokriva 70 % Zemljine površine, resursi pitke vode u cijelom svijetu ugroženi su, ne samo zbog prekomjerna korištenja i neodgovarajućeg upravljanja njima, nego i zbog zagađenja okoliša. Ove godine upitajmo se zašto nam je voda važna? Zašto je koristimo? Kako je možemo štedjeti i više cijeniti? Kako je možemo zaštititi?