Glavni izbornik

Izdvojeni sadržaji

Novosti

  11.05.2018, 13:05h


Žedan i gladan laboratorij: novi projekt udruge Bioteka u Nacionalnom parku „Krka“

Nakon uspješno provedenog projekta „Građani znanstvenici: podržavanje populacija šišmiša šireg područja srednjeg i gornjeg toka rijeke Krke“, koji je Bioteka – udruga za promicanje biologije i srodnih znanosti u suradnji s udrugom Tragus i Javnom ustanovom „Nacionalni park Krka“ uspješno provela tijekom 2016. i 2017., ove godine predstavlja novi projekt: „Žedan i gladan laboratorij“. Riječ je o radionicama za djecu o bioraznolikosti vodenih staništa te razlozima njihove ugroženosti. 

Cilj ovog projekta je, u suradnji s osnovnim školama šireg područja, educirati djecu o kvaliteti i kvantiteti voda Republike Hrvatske s naglaskom na rijeku Krku. Učenici će se, kroz dvije cjeline, „Misija H2O“ i „Nevidljivi svijet voda“, upoznati s prirodnim bogatstvima vodenih staništa te velikom bioraznolikošću tih područja.

Učenici Osnovne škole Kistanje danas su na području manastira Krka uzorkovali biološke elemente i određivali ekološku kakvoću vode, dok su u travnju u školi učili o vodenim sadržajima u regiji te važnosti vode, ograničenosti vodnih resursa, cirkuliranju vode u prirodi i svakodnevnim aktivnostima kojima koristimo vodu.

U okviru projekta, udruzi Bioteka pridružili su se suradnici čije je uže područje interesa ekologija kopnenih voda te su polaznike upoznali s teorijskom i praktičnom stranom bioraznolikosti takvih staništa.