Glavni izbornik

Izdvojeni sadržaji

Novosti

  24.05.2018, 07:00h


Volonterska akcija obnove suhozida u Nacionalnom parku „Krka“

U tjednu volontiranja a u povodu Europskog dana parkova, u petak i subotu, 25. i 26. svibnja 2018. na ulazu u Nacionalni park „Krka“ na Lozovcu održala se volonterska akcija obnove suhozida.

Udruga za prirodu, okoliš i održivi razvoj Sunce, Srednja škola Ivana Lucića iz Trogira, Centar za pružanje usluga u zajednici Split, Liga za prevenciju ovisnosti iz Splita, Obrtna tehnička škola iz Splita i Javna ustanova „Nacionalni park Krka“ partneri su volonterskog programa za školske volontere „Mladi u obnovi suhozida“ koji se provodi u cilju očuvanja kulturne baštine i tradicijskog graditeljstva, upoznavanja s tehnikom suhe gradnje,  očuvanja bioraznolikosti i upoznavanja s alatima georeferenciranja.

Dvadeset četvero volontera učenika i korisnika Centra i petnaest mentora volontera obnovili su 50 m suhozida u sklopu programa VOLontIraj za PRIRODU, VOLontIraj za SEBE! – školskog volonterskog programa u zaštićenim područjima prirode (dvogodišnjeg ESF projekta). Projekt financiraju Europska unija, iz Europskog socijalnog fonda, u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020., i Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske.

Svrha toga programa jest sustavno uključivanje zainteresiranih pojedinaca i grupa u aktivnosti koje Javna ustanova provodi u zaštićenom području i uz njegov rubni dio. Program je osmišljen tako da doprinosi zaštiti prirode i kulturnopovijesne baštine i usklađen je s Planom upravljanja JU „NP Krka“ .

Volonteri su prije same akcije obnove suhozida sudjelovali u pripremnim edukacijskim radionicama. U NP „Krka“ obučavali su ih majstori suhozidari iz Udruge Dragodid a  predstavljeni su im i alati za rad u georeferenciranju. Naime, suhozidi spadaju u kulturna dobra Republike Hrvatske a umijeće suhozidne gradnje pod nematerijalno kulturno dobro. Kao trajno svjedočanstvo tradicijskih vještina,  obnovljeni suhozid na Lozovcu opasao je prostor budućeg parkirališta na glavnom kopnenom ulazu u NP „Krka“, koje će biti uređeno u sklopu projekta Centar za upravljanje posjećivanjem Nacionalnog parka „Krka“ – Lozovac.

Volonterski radovi na obnovi suhozida započeli su u petak, 25. svibnja u 14 sati. Nakon što su radovi završeni, u subotu poslijepodne volonteri su s mentorima posjetili najpoznatiju prirodnu atrakciju u NP „Krka“ – Skradinski buk i pobliže se upoznali s vrijednim kulturnopovijesnim spomenicima koje Krka čuva, čime je završilo obilježavanje Tjedna volontiranja.

Manifestacija Hrvatska volontira održava se već osmu godinu u cilju ukazivanja na važnost volontiranja za razvoj suvremenog društva: kroz volontiranje pojedinac doprinosi boljitku zajednice  i njegov se doprinos cijeni. Različitosti i sličnosti među pojedincima pretvaraju se u snagu koja plete živu društvenu mrežu i oblikuje budućnost i autentičnu povezanost među ljudima. Manifestacija Hrvatska volontira ove se godine održava od 21. do 26. svibnja 2018. To je tjedan u kojem se, 25. svibnja, obilježava i Europski dan parkova, brojnim aktivnostima koje povezuju prirodnu baštinu i kulturni identitet. Obilježavanje Europskog dana Parkova pokrenuo je 1999. godine Europarc Federation.